El joc “El Viatge” ha estat creat com a resposta al repte del programa de ràdio “Ones Creatives” impulsat pel Cercle Artístic del Moianès, i preparat per ser jugat durant les Exposicions del Petit Format, organitzades pel Cercle Artístic de Manresa, que es podran visitar a Manresa, Moià, Monistrol de Calders i Navarcles.

Els habitants dels pobles del Moianès, volen arribar a la balma de la surgència de les Coves del Toll, per fer el seu ritual de cada gener.

EL VIATGE

Han de sortir dels poblats, on ja estan esperant, passant pel bosc, per arribar a la gran esplanada de la balma.

Els habitants del Moianès tenen cinc grans interessos. El cel (color blau), la natura (color verd), el blat i l’ordi (color groc), el foc (color vermell), i els núvols (color blanc).

ELS HABITANTS DEL MOIANÈS, PREPARTAS PEL VIATGE

El seu desig més desitjat, és poder arribar a la surgència de les Coves del Toll, i poder asseure’s a sopar, en una de les taules que es van conformant (les taules són línies verticals imaginàries, formades per habitants del mateix color), només que arriben a l’esplanada.

TAULES QUE S’ESTANT FORMANT A SOTA LA BALMA DE LES COVES DEL TOLL

Un per un, han de passar primer pel bosc, per després arribar a la surgència. Però mai poden ajuntar-se, de cantó, amb algun altre membre d’un poblat, amb els seus mateixos interessos (colors), ja que es quedarien aturats xerrant al bosc, i no arribarien a la surgència, abans del dia 5 de gener.

AL BOSC, MAI PODEN ESTAR DOS HABITANTS COMPARTINT ARESTA (SI VÈRTEX)

Com els podem ajudar?

– Per poder moure un habitant, sempre ha d’estar lliure la fila de sota, on està situat.

EN AQUEST EXEMPLE, LA FILA AMB ELS HABITANTS AMB INTERESSOS PEL FOC (VERMELL), ELS NÚVOLS (BLANC) I EL BOSC (VERD), ES PODEN MOURE, JA QUE NO TENEN CAP HABITANT A SOTA.

– I no pot anar mai, directament del poblat a l’esplanada de la surgència. Primer ha de passar pel bosc.

– Un cop pugui passar del poblat al bosc o del bosc a l’esplanada de la surgència, ha de finalitzar el seu moviment a una posició lliure del lloc on vulgui anar (bosc o surgència), i el mes a baix possible, en contacte amb un altre habitant (és clar, menys el primer habitant, que sempre estarà sol o sola).

– Ara, cal tenir en compte que mentre passegen pel bosc, no poden situar-se de cantó (ortogonalment) amb un altre habitant amb els mateixos interessos (sí que poden situar-se diagonalment, o sigui, com si caminessin en fila índia).

AL BOSC, MAI PODEN ESTAR DOS HABITANTS COMPARTINT ARESTA (SI VÈRTEX)

– El nostre objectiu, per ajudar a fer que els habitants del Moianès s’ho passin el millor possible la nit del 5 al 6 de gener, és que s’asseguin a la mateixa taula, els habitants amb els mateixos interessos (el mateix color). Poder hi ha vegades que això no podrà ser… a la surgència no hi ha cap problema que s’asseguin de cantó. Però com més llargues siguin les taules (files verticals del mateix color), més rialles s’escoltaran per les Coves del Toll.

TAULES QUE S’ESTANT FORMANT A SOTA LA BALMA DE LES COVES DEL TOLL

– Ah, i el més important… només podem moure un habitant (per persona), cada vegada que vinguem a veure l’Exposició d’Obres de Petit Format (del poblat al bosc, o del bosc a la surgència).

Hi ha 196 habitants, en aquest Moianès lúdic. I cada un d’ells, ha de ser mogut dues vegades (del poblat al bosc, i després del bosc a la surgència).

ELS HABITANTS DEL MOIANÈS, PREPARTAS PEL VIATGE

Aconseguirem que 392 persones, que gaudeixin de l’exposició, facin un moviment, per entaular als habitants del Moianès, al seu sopar Èpic de la nit de reis?

Vinga, som-hi!!!

MANIFEST!

(La lectura del Manifest no és obligatòria per saber jugar a “El Viatge”)

El fet de jugar, com experiència memorable, ha de ser un dret universal.

Ja està recollit en l’article 31 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant: «Es reconeix el dret del nen al descans i a l’esbarjo, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat i a participar lliurement a la vida cultural i a les arts”.

Fem-ho extensible als adults!

Sobradament coneguts són els beneficis d’aquest estat meravellós que anomenem “Jugar”, a tots els nivells… físics, psicològics, emocionals.

És per això que a Caldaus trenquem una llança per portar el joc i el fet de jugar a tots els racons del Moianès… i més enllà.

En l’àmbit públic, i el privat, en els entorns educatius, en el món social i el laboral, on calgui que la mateixa natura d’un Joc o del Jugar, pugui beneficiar a les persones.

Per un Moianès més Lúdic, per una societat més lúdica!

Fins l'any vinent!

Gràcies a tots els assistents i col·laboradors

Estem organitzant totes les activitats i els espais, tota la informació en

Dies
Hores
Minuts
Segons